De GammaTRACER is door Bertin ontworpen voor het langdurig continu meten, registreren en verzenden van omgevingsgamma-dosistempo. De autonome stralingsmonitoringsprobe registreert de gammastralingsdosis continu via een instelbaar interval.

Energiebesparende chiptechnologie zorgt voor een onderhoudsvrije non-stop werking van de probe gedurende vijf jaar. Een optionele uitbreiding van de batterij verlengt dit zelfs tot tien jaar! Hermetisch afgesloten functioneert de stralingsmonitor in de zwaarste weersomstandigheden. Een geïntegreerd zonnepaneel zorgt voor onbeperkte autonomie (bij een meetcyclus van 10 minuten). De GammaTRACER is verkrijgbaar in vijf verschillende typen die een breed scala aan toepassingen bestrijken en geschikt zijn voor zowel mobiele als stationaire taken, via de draadloze verbindingsnetwerken ShortLINK (5km overdrachtsradius) of SkyLINK (100km overdrachtsradius).


Karakteristieken:

• Type straling: X en Gamma
• Type detector:
2 of 3 energie-gecompenseerde Geiger-Mueller-buizen
• Meeteenheid: H * (10), Hx, R
• Meetbereik dosissnelheid:
BASIS: 20 nSv/u tot 10 mSv/u
Breed: 20 nSv/u tot 10 Sv/u
Hoog: 1 mSv/u tot 10 Sv/u
XL2: 10 nSv/u tot 10 Sv/u
• Meetcyclus: van 1 minuut tot 120 minuten
• Snelle reactiemodus (XL2): 1 seconde
• Bereik:
BASIS/Breed: van 45keV tot 3 MeV
HOOG: Van 80keV tot 4.4 MeV
XL2: van 45keV tot 2 MeV
• Ingebouwde sensoren:
Temperatuur, hygrometrie, schokken, optionele GPS
• Temperatuurbereik voor functioneren:
-20 °C tot + 50 °C / -4 °F tot 122 °F
Optioneel van -40 °C tot +60 °C / -40 °F tot 140 °F

GammaTRACER XL2

GammaTRACER XL2


Stralingsmonitoringssysteem in Duitsland

De Gammatracers van Bertin zijn in 2002 in gebruik genomen voor een monitoringsnetwerk dat de hele omgeving van de drie kerncentrales in Sleeswijk-Holstein (Duitsland) bestrijkt. Het stralingsmonitoringssysteem dat in 2002 is geïnstalleerd functioneert al meer dan 16 jaar non-stop. Met de 3-jarige onafhankelijke stroomvoorziening monitoren ze efficiënt een groot oppervlak met minimaal onderhoud.

In een noodscenario is het van belang de autoriteiten en nabije bevolking op de hoogte te brengen van de gemeten stralingsniveaus. Hiervoor biedt SkyLINK de oplossing: een draadloos netwerk wat niet afhankelijk is van de aanwezigheid of werking van een openbare mobiele infrastructuur. Het stralingsmonitoringssysteem is daardoor in noodsituaties veilig en betrouwbaar, met een overdrachtsradius van 100 kilometer.

Het SkyLINK-netwerk en de GammaTRACER-probes hebben hun uitstekende eigenschappen en betrouwbaarheid al meer dan 16 jaar bewezen. Bertin’s bewakingssystemen voor omgevingsstraling zijn ook in veel andere regio’s met kerncentrales ingezet om de veiligheid te vergroten, vooral sinds de kernramp in Fukushima.
De toepassing bij kerncentrale Borssele leest u hier!

GammaTRACER voordelen:

eenvoudig te installeren;
onderhoudsvrije & non-stop werking;
onbeperkte autonomie dankzij intern zonnepaneel;
typegoedkeuring in verschillende landen.

Specialisten

Fabrikanten