Intrabeam intra-operatieve radiotherapie (IORT) is een nieuwe behandelmethode die de arts een extra mogelijkheid biedt lokaal en gericht te bestralen aansluitend op de chirurgische ingreep. Het systeem is zo ingericht dat deze vrij te plaatsen is in een operatieruimte en men direct in het operatiegebied gedoseerd straling kan afgeven met een steriele dunne applicator.
De behandeling doodt effectief kankercellen die mogelijk zijn achtergebleven na volledige of gedeeltelijke verwijdering van de tumor. Dit vermindert de kans op een recidief aanzienlijk.

ZEISS Intrabeam


Voordelen patiënt Intrabeam intra-operatieve radiotherapie (IORT)

Intrabeam therapie vindt direct plaats tijdens de operatie en is daarom heel effectief in de vernietiging van overgebleven kankercellen onmiddellijk na de verwijdering van een tumor. Intra-operatieve radiotherapie heeft een maximale precisie, direct werkend op de grenzen van het tumorbed en minimaliseert de negatieve effecten van straling op gezond weefsel (maximaal 2 cm).

Intra-operatieve radiotherapie (kV) is met een lage energie en een hogere dosis een uitstekend alternatief voor externe bestraling (MV). Een combinatie is eveneens mogelijk. Het is minder belastend voor de patiënt en zorgt voor een betere prognose.

De toepassing van uitwendige bestraling heeft behalve op de kankercellen ook een schadelijk werking op gezond weefsel. Externe radiotherapie direct na de operatie kan het wondherstel vertragen en een groot aantal postoperatieve complicaties veroorzaken. Daarom is het aanbevolen om bestralingsbehandeling pas een maand na operatie te starten hetgeen een verhoogd risico op hervatting van het maligne proces door achtergebleven kankercellen met zich meebrengt.


Compatibiliteit van intra-operatieve radiotherapie met andere behandelvormen van kanker

Intra-operatieve radiotherapie met Intrabeam laat zich heel goed combineren met chemo- en andere therapieën. Ook de toepassing van IORT als ‘boost’ behandeling vooruitlopend op uitwendige bestraling geeft bijzonder goede resultaten. De afgegeven dosis direct na de operatie zorgt er dan voor dat bij de hierop volgende externe bestralingen minder totale dosis nodig is. Dit reduceert de lokale en systematische bijwerkingen.


Toepassingen

  • borstkanker (TARGIT)
  • metastasen in de wervelkolom (Kypho-IORT)
  • huidkanker (elektronische brachytherapie)
  • gastro-intestinale tumoren (Gastro-IORT)

Intrabeam-surgery

Meer weten over intra-operatieve radiotherapie met Intrabeam? Bekijk:

Heeft u een vraag? Bespreek het met PEO.

Blijf op de hoogte van productnieuws speciaal gericht op uw interessegebieden. Schrijf u nu in voor de PEO nieuwsbrief en selecteer uw interessegebieden.

Specialisten

Fabrikanten

ZEISS

Intra-operatieve radiotherapie systeem Intrabeam voor doelgerichte, op risico aangepaste en interdisciplinaire behandeling van tumoren ...