Sinds 2018 zijn er nieuwe voorschriften voor het veilig transporteren en opslaan van radioactief materiaal: SSR-6 (IAEA safety standards). Radioactief materiaal is essentieel in de gezondheidszorg, bij opwekking van kernenergie en voor wetenschappelijk onderzoek. Tijdens het transport hiervan zijn strikte protocollen van toepassing. SSR-6 en de bijbehorende begeleidingsdocumenten zijn een vereiste bron van begeleidingsinformatie voor overheden, regelgevers en alle personen die betrokken zijn bij transportactiviteiten van radioactief materiaal.

De publicatie behandelt elk aspect van het transport en opslag van radioactief materiaal, inclusief het ontwerp en de productie van verpakkingen, en de voorbereiding, het transport en de ontvangst van zendingen. Deze nieuwste editie is bijgewerkt met een nieuwe categorie: een vast object dat zelf niet radioactief is maar wel radioactief materiaal op het oppervlak verspreidt – aangeduid als oppervlaktebesmet object (SCO-III) – en om nieuwe vereisten toe te voegen om de effecten van opslagtijd op een pakket dat vóór transport wordt opgeslagen. ”

Stephen Whittingham (Hoofd van de IAEA’s Transport Safety Unit)

SaphyRAD - regulations for the safe transport of radioactive material

SSR-6: IAEA veiligheidsnormen
De IAEA veiligheidsnormen stellen onder andere eisen en maatregelen vast om menselijke blootstelling aan straling en de afgifte van radioactief materiaal aan het milieu te beheersen. Daarnaast verkleint het de kans op gebeurtenissen die leiden tot controleverlies over een radioactieve kern, radioactieve bron of enige andere stralingsbron. De gevolgen van dergelijke gebeurtenissen (mochten ze zich voordoen) zijn hierdoor tevens ingeperkt. De normen zijn van toepassing op faciliteiten en activiteiten die stralingsrisico’s met zich meebrengen. Bijvoorbeeld tijdens of na het gebruik van straling en radioactieve bronnen, het transport van radioactief materiaal en het beheer van radioactief afval.


De SaphyRAD E biedt zekerheid en snelle controle voor de professional

Bertin Instruments (Saphymo) heeft de SaphyRAD E ontwikkeld: een alfa / bèta besmettingsmonitor met verschillende probes voor uw meettoepassing. Het robuuste ontwerp en de ergonomische interface maken het instrument zeer geschikt om te voldoen aan de eisen van de nucleaire industrie en voor gebruik bij ruwe omstandigheden. Het is een hand-held besmettingsmonitor met een adaptieve bibliotheek met 20 nucliden. De ideale monitoring voor mogelijk besmette oppervlaktes.


Voordelen SaphyRAD E

 • ingebouwde afstandsindicator → correcte meting
 • ook leverbaar met 170 cm² probe → controle contaminatie groot oppervlak!
 • robuuste behuizing met zes grote knoppen, ontworpen voor gebruik met werkhandschoenen
 • ontworpen voor de detectie en meting van alfa- en / of bètastralingsbronnen
 • ergonomisch handheld-apparaat met een kleurenscherm en hoge beeldkwaliteit
 • zeer snelle en reactieve detectie van stralingsbronnen
 • gegevensopslag op een uitneembare SD-kaart en 45 uur autonomie (oplaadbare Li-ionbatterij)

Toepassingsgebieden

 • kerncentrales / nucleair onderzoek
 • transport van radioactief materiaal
 • oppervlaktecontrole bij eventuele blootstelling
 • eerste hulpdiensten
 • medische instanties (radioactief afval controle)

Welke probes zijn nu leverbaar?

Probes SaphyRAD E

Wilt u meer weten over de SaphyRAD E?
Lees de volledige productspecificaties op deze productpagina!

Specialisten

Fabrikanten