Na de D3S stand-alone en de D3S voor area mapping, heeft Kromek een vernieuwingsslag gemaakt: de isotoop detecterende & identificerende drone!

Het lage gewicht, het kleine formaat en de lage stroomvereisten van de isotoopdetectoren (o.a. D3S) maakt ze perfect voor gebruik op autonome voertuigen zoals drones.

De detectoren zijn de afgelopen jaren onder andere ingezet om radioactiviteit te meten in de besmette gebieden Fukushima (JPN) en Chernobyl (UKR) en ook in oude loodmijnen in Cornwall (VK) en de kerncentrale in Sellafield (VK).


Toepassingen in kaart brengen van ioniserende straling met drones

  • snelle respons noodsituaties waarbij ioniserende straling betrokken is
    routine monitoring nucleaire installaties
  • stralingsmonitoring in de olie- en gasindustrie
  • milieumonitoring bij stralingsrisico’s
  • vrijgeven van gebied voor gevaar boven drempelwaarde
  • onderzoek zeldzame aarde-elementen
  • defensie en binnenlandse veiligheidsoperaties

Video: Engelstalige uitleg van de werking van de drones met Kromek detectoren


Autonoom airborne straling monitoringssysteem

In combinatie met fotogrammetrie of LIDAR (Light Detection and Ranging of Laser Imaging Detection and Ranging) en radiometrische metingen is een digitaal hoogtemodel (DEM) te maken met een stralingsdosiskaart als overlay. Autonome vluchten zijn makkelijk te herhalen door telkens het UAV-missieplan te gebruiken.

Radiation mapping

Radiation mapping


Video: drones zij ingezet bij Fukushima voor herhaalonderzoek om de voortgang van de decontaminatie in kaart te brengen bij een lek in een opslagruimte

Specialisten

Fabrikanten

Kromek

Stralingsdetectie en spectrometrie oplossingen voor kleuronderscheiding in röntgenbeelden, gammadetectie en medische beeldvorming ...