ISP Gafchromic hooggevoelige zelf-ontwikkelende films voor dosimetrie en QA in radiotherapie


ISP Technologies Inc., een dochteronderneming van de International Specialty Products, Wayne, N.J., introduceert twee nieuwe zelfontwikkelende filmproducten voor gebruik in het radiotherapie QA veld, straling dosimetrie en quality safety management in Radio therapie.
  • De eerste is GAFCHROMIC® RTQA enis ontwikkeld voor QA toepassingen zoals verificatie van veld uitlijning of externe stralingsbronnen en verificatie van de HDR brachytherapy bron positie.
  • De tweede is GAFCHROMIC® EBT en is een uniek soort dosimetrie film bedoeld voor toepassing in externe bundel radiotherapie, in het bijzonder intensiteits gemoduleerde radio therapie (IMRT) en in brachytherapy. Deze zelfontwikkelende “radiochromische” films hebben een dosis bereik van ongeveer 0.02 GY tot 8 GY dat met tien keer hogere gevoeligheid vergeleken met de vorige generatie GAFCHROMIC® films.

Evenals hun voorgangers, zijn GAFCHROMIC® RTQA en GAFCHROMIC® EBT zelfontwikkelende filmproducten. In tegenstelling tot zilver halide films, vereisen GAFCHROMIC® films geen enkele vorm van na-opname ontwikkeling en zijn niet lichtgevoelig. Daarom ideaal voor gebruik in de filmloze omgeving van moderne ziekenhuizen. De zelfontwikkeling eigenschap maakt GAFCHROMIC® bijzonder nauwkeurig aangezien het de behoefte aan nauwkeurige controle van post-blootstellingsverwerking ondervangt, die nodig is om de constantheid bij vergelijkbare conventionele zilver-gebaseerde films te handhaven.

Andere unieke eigenschappen van GAFCHROMIC® films zijn:

  • Energie onafhankelijke dosisrespons in het therapeutische bereik
  • hoge ruimtelijke resolutie
  • weefselequivalentie
  • ongevoeligheid voor licht.

De laatstgenoemde eigenschap maakt de film handig te gebruiken en gemakkelijk om in iedere gewenste vorm of grootte te snijden. De films kunnen ook in water worden ondergedompeld zonder dat dit de eigenschappen beïnvloedt, hetgeen de films bruikbaar maakt in water fantomen. 
Kortom, deze eigenschappen zorgen voor meer gemak en tijdbesparing voor de medische fysicus en kosten- en ruimtebesparing voor de afdeling Radiotherapie.

Radiotherapie wordt met grote zorg uitgevoerd en zowel film dosimetrie als film QA spelen een belangrijke rol in de validatie van de behandeling evenals in routine tests, alsmede het operatie gereed maken van therapiemachines en stralingsbronnen. Als deel van het behandeling validatie proces wordt het model van de dosis dat door de therapiemachine wordt geleverd vergeleken en aangepast aan het behandelingsplan. Gedetailleerde filmdosimetrie is essentieel in het verifiëren dat de therapiemachine de juiste therapiedosis aan het tumor volume zal leveren zoals die door de arts wordt voorgeschreven. Regelmatige controle van de bundel alignment en bron positie zorgen ervoor dat de stralingsbehandelingen op de correcte plaats zijn gericht.

GAFCHROMIC® EBT dosimetrie film en GAFCHROMIC® RTQA quality assurance film zijn beide eenvoudige, budgetvriendelijke en hoog nauwkeurige hulpmiddelen, ontworpen om talrijke aspecten van QA in Radiotherapie te vergemakkelijken.

Meer informatie: 
Gafchromic – The self developing Dosimetry Films that allow you to go Filmless (peo_pdf_logo2 2005)

Gafchromic XR type r dosimetry (
peo_pdf_logo2 2005)

Wilt u nog meer info en/of een advies? 
Contact PEO!

logo_isp_gafchr